Trasy Enduro Srebrna Góra

srpna 03, 2018

O této polské trailové lokalitě, ležící poblíž hranic, se toho na Českých webech zatím mnoho nedočtete. Podle mě je to velká škoda. Jeho umístění v těsné blízkosti staré vojenské pevnosti z 18. století dává některým trailům jedinečnou atmosféru a poskytuje specifický, různorodý a zábavný terén. Doporučuji jeho návštěvu každému vyznavači trailového a endurového ježdění. Nudit se určitě nebudete!

Na nejvyšším bodě trailů.

Tvůrci trailcentra ovšem mysleli i na začátečníky a děti, a tak v blízkém okolí najdete i další zábavné aktivity. Proto si tu užije nejen drsný biker, ale i celá rodina, včetně babičky a dědečka.

Na letošní výročí upálení Mistra Jana Husa jsem toto trailcentrum poctil svou třetí návštěvou a rozhodně ne poslední...

Lokalita


Trasy Enduro Srebrna Góra leží necelých 60 km od hraničního přechodu v Náchodě na jižním cípu Polských Sovích hor.

Pokud byste se tam vydali například z Prahy, měli byste to o necelých 40 km blíž než na oblíbené Rychlebky. Navíc byste až do Polského Klodska jeli po stejné trase, jako na Rychlebky, a odtud byste pokračovali pouhých 22 km severně. Proto by mohlo být zajímavé spojení, vzít jedním vrzem Stříbrnou Horu a Rychlebky během jednoho bike tripu, rozšířit si obzory a zpestřit zážitek.

Trasy Enduro Srebrna Góra leží téměř na trase z Prahy na Rychlebky... :-)

Pokud jezdíváte na traily například z Brna, budete to mít do Stříbrné hory stejně daleko, jako do velmi známého a rychle se rozvíjejícího centra Trutnov Trails. Tyto lokality jsou od sebe vzdáleny cca 70 km. Proto i tady by se dal naplánovat velmi zábavný a pestrý "dvoják".

Traily

Čtyři sjezdové traily a jeden stoupající měří dohromady necelých 24 km. Není to mnoho, ale jsou natolik rozmanité a zábavné, se spoustou variant průjezdu, že je budete chtít jezdit znovu a znovu a dovedu si představit zde strávit i několik dní.

Svou obtížností jsou určeny spíše zkušenějším jezdcům, ale i začátečníci mohou nižší rychlostí vjet bez obav do většiny trailů. Všechny skoky a obtížná místa se dají objet. A je zde velký potenciál na zlepšení techniky a posunutí limitů. Já jsem toho důkazem!!! K tomu je ale vhodná dobrá, zdravě se hecující parta. :-)

Traily jsou označeny písmeny A až E a černou a červenou barvou, viz mapa

Oficiální mapa trailů

Trasa E- stoupající trail

6 km, 450m stoupání, 40m klesání

Od trailcentra, které leží v nadmořské výšce 400 m.n.m., se na začátek nejvýše položeného trailu D (810 m.n.m.) můžete dostat dvěma způsoby. Jedním z nich je šlapat po vlastní ose po 6 km dlouhém stoupajícím trailu, který je velmi příjemně namotaný do krásné krajiny, opepřený několika technickými vychytávkami pro zpestření a plný ostrých zatáček, kde také prověříte svou techniku a stabilitu. Když jsem ho během své poslední návštěvy jel poprvé, užíval jsem si každý metr 50-minutového výšlapu. Podruhé to byla stále zábava, ale už mi to přišlo dlouhé. Potřetí už to byla pořádná dřina a začínal z toho být boj sám se sebou. A pro tyto případy tu mají možnost vývozu terénním vozem se speciálně upraveným vlekem pro kola.

Trasa D

6 km, 230 m klesání

Nejvýše položený, nejdelší, nejlehčí, ovšem nikoli nudný je jediný červený trail. Zábava od prvních metrů v podobě klopenky za klopenkou po vyhlazeném trailu, se kterým si hravě poradí i začínající jezdec. Pro ostřílené borce může být tento trail ideální na rozježdění a pokud nebudete sahat na brzdy, pak si i na červeném trailu užijete adrenalinový zážitek.

Jedna z mnoha klopenek na "Déčku" :-)

"Déčko" si můžete vychutnat v jeho celé délce, a pak šlapat zase nahoru, nebo jej můžete různě kombinovat s černými traily a namíchat si až osmikilometrový trailový koktejl, dle Vašeho gusta.

Trasa A

4,2 km, 370 m klesání, 40m stoupání

Velmi zábavný Flow trail, je sice označen černou barvou, ale jeho obtížnost záleží hlavně na Vaší odvaze a rychlosti. Nemusí se ho bát ani začátečníci na pevných kolech, ovšem jste-li zkušený jezdec na celoodpruženém stroji, můžete v horní části trailu zvolit techničtější alternativní trasu A1, vedoucí korytem mezi hradbami pevnosti. Ve spodní části si pak užijete spoustu klopenek a několik skoků, kterým se méně odvážní mohou bezpečně vyhnout.

Koryto v podhradí na trase A1.

Trasa B


3,6 km, 330m klesání

V první třetině trochu techničtější trail, namotaný do hustého listnatého lesa, mě osobně lákal k opětovné jízdě nejméně. Nechci tím říci, že by byl špatný nebo nudný, ale není tak našlapaný technickými vychytávkami, jako ostatní černé traily. Má ale i své přednosti a hezká místa, kvůli kterým rozhodně stojí za to si jej také projet.

Již zmíněná první třetina je techničtějšího rázu, po rozbitějším terénu. Od druhé třetiny už ale pojedete velkou rychlostí po spíše vyhlazené, mírně se klikatící pěšině, na které narazíte na jeden větší drop (samozřejmě objízdný) a několik menších skoků, kterých se nemusí bát ani začátečník. Ba naopak, můžou to být Vaše první vteřiny strávené ve vzduchu!

Trasa  C

4 km, 330m klesání

Nejtěžší místní trail, na který se vracím asi nejradši. Bude to asi tím, že jsem se na něm nejvíce naučil. Před třemi lety jsem zde zastavoval u každé náročnější pasáže a s velkým respektem a podporou kamarádů je postupně všechny překonal. Při mé třetí návštěvě jsem už celé "Céčko" sjel bez prohlížení nejtěžší stopou s vytřeštěnýma očima a úsměvem od ucha k uchu. A co zde najdete? Skoky, dropy, sjezdy téměř kolmých valů, klopenky, vyhlazené i drsné úseky. Prostě vysoká koncentrace té nejlepší enduro zábavy!!! I pro tento trail ale platí, že se všechny těžké prvky dají objet a opatrně, nižší rychlostí, ho sjede i méně zkušený jezdec.

Drop na trase C.


Okolní XC okruhy

Stříbrná Hora je součástí a jedním z nástupních míst polského projektu Strefa MTB Sudety, který realizuje a spravuje MTB trasy v oblasti celých rozsáhlých Sovích hor.

Můžete se odtud vydat na několik XC okruhů od 7 do 25 km, které dále navazují na zmíněný systém Strefa MTB Sudety a tím nabízí "nekonečné" vyjížďky.

Více o projektu Strefa MTB Sudety ZDE.

Plac trenigowy

Tvůrci komplexu ve Stříbrné Hoře mysleli i na naprosté začátečníky. Najdete zde poměrně velké tréninkové centrum s překážkami, kde se můžete rozjezdit a připravit se na těžší nástrahy, které Vás budou čekat na trailech.

Trénovat můžete hezky postupně... :-)
...menší skoky, lavice...
...klopenky...
...i dřevěné lávky. :-)

Zázemí

Trailcentrum ve Stříbrné Hoře nabízí vše, co by mělo moderní trailcentrum v současné době poskytovat, a dokonce i něco navíc.

Najdete zde servis, půjčovnu kol, občerstvení, posezení, již zmíněný tréninkový plac, dětský pumptrek s půjčovnou dětských kol a odrážedel, a překvapily mě trenažery jízdy po zadním kole.

Infocentrum s půjčovnou a servisem.
dětský pumptrack
občerstvení s posezením
trenažéry jízdy po zadním kole.

Velkou předností je zde možnost nechat se vyvézt i s Vaším kolem na nejvyšší bod trailů terénním vozem se speciálně upraveným vlekem, tzv. Tarpanem. Pokud zde budete chtít strávit více času a sjet si kopec co nejvícekrát, tak tuto možnost určitě uvítáte.

Kdo už po svých nemůže, tarpanem si pomůže... :-D
Hurá nahoru a alespoň zbude více sil na sjezd... :-)

Ceny

Jako v některých českých trailcentrech, i zde se prodávají dobrovolné měsíční a roční pásky, jejichž zakoupením přispějete na stavbu trailů:

měsíční- 10 PLN - cca 60 Kč
roční- 100 PLN - cca 600 Kč

Na výše zmíněný vývoz Tarpanem si můžete zakoupit jednotlivé jízdy nebo výhodnější permanentku na 5 nebo 10 jízd, kterou můžete čerpat celou sezónu:

1 jízda- 15 PLN - cca 90 Kč
5 jízd-   60 PLN - cca 360 Kč
10 jízd- 100 PLN - cca 600 Kč

Všechny další potřebné informace najdete na oficiálním webu Trasy Enduro Srebrna Góra

Aktivity v okolí

Pouhých několik stovek metrů od trailcentra se nachází lanový park, kde se jistě zabaví celá rodina.

Další zábavou pro celou rodinu by mohla být návštěva Indiánského světa, který leží v těsné blízkosti lanového parku.

Milovníci historie a prohlídek historických objektů určitě rádí zamíří na pevnost Srebrna Góra, která je srdcem této lokality.

I samotné městečko Srebrna Góra je krásným historickým místem, které stojí za procházku. Milovníci přírody mohou vyrazit po svých po okolních kopečcích za krásnými výhledy.


Vyrazíte na Trasy Enduro Srebrna Góra?



Krásný zbytek léta Vám přeje

Cyklotáta


You Might Also Like

0 komentářů