Datlové RAW tyčky pro sportovce i dětičky

února 16, 2018



Dlouho jsem pátral po ideální svačince na dlouhé, několikahodinové vyjížďky a závody, která by obsahovala dostatek energie, ale nezatížila trávení a dala se snadno sníst i za jízdy na kole. Zkusil jsem toho spoustu a nakonec skončil u RAW tyčinek, které se mi ale zdály příliš drahé. Když jsem si pak jednou četl složení takové tyčinky říkal jsem si, že na tom nebude nic těžkého a dal jsem se do práce. Výsledkem jsou chutné a zdravé tyčinky, které rádi slupnou i děti ke svačince.

Co na to?

1 hrnek sušených datlí nebo 200g datlové pasty
1 hrnek rozinek- cca 160g
1 hrnek mandlí- cca 100g drcených mandlí

Jak na to?

Tip: Na několik prvních pokusů jsem si koupil všechny suroviny v celém stavu. Musel jsem tedy datle, mandle i rozinky sekat v příslušném přístroji a mandle ideálně ještě před tím zbavit slupky. Tyto činnosti výrobu tyčinek výrazně zpomalovaly, a proto jsem začal nakupovat datlovou pastu (ve zdravé výživě) a mandle již namleté.

Všechny ingredience rozsekané na co nejmenší kousky sesypte do společné nádoby. Vše důkladně promíchejte a prohnětejte tak, aby vznikla lehce lepivá soudržná hmota. Pokud se bude sypat, přidejte dle potřeby trochu vody.


Hotovou hmotu si vyndáme na pečící papír a vytvarujeme do libovolného tvaru, v mém případě placky tvaru obdelníku. Zabalíme do pečícího papíru a na několik hodin vložíme do lednice.


Po té stačí už jen placku naporcovat a sežrat!!!
Mě osobně vyhovuje nakrájené kousky zabalit jednotlivě, například do pečícího papíru, ve kterém byla zabalena ještě nenaporcovaná placka, nebo do potravinářské folie a vložit zpět do lednice. Takto jsou vždy připravené na jakoukoliv příležitost.

A je hotovo! Dobrou chuť ;-)

Co za to?

Běžná cena podobných RAW tyčinek, které se dají zakoupit v obchodech, se pohybuje okolo 25,- Kč za 50g. Mě stejné množství vyjde na necelých 7,- Kč!!!

Tip: Tento recept je takovým základem a můžete ho pozměnit na míru Vašim chuťovým buňkám. Základem jsou vždy datle, ale rozinky můžete nahradit prakticky jakýmkoliv jiným sušeným ovocem, mandle jinými ořechy a doplnit semínky, kokosem, kakaem, atd. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť přeje

Cyklotáta

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Možná by sem cyklomáma mohla přihodit pár receptů, co uvařit cyklotátovi a cyklodětem, je to zdravé a nezabere to moc času?

    OdpovědětVymazat
  2. Cyklomámě to vyřídím. Děkuji! :-) Sám mám v rukávu pár dalšich tipů z mého jídelníčku, jen si udělat čas a sepsat to... :-/

    OdpovědětVymazat